Pàgines

divendres, 21 de setembre del 2012

CARAGOLS A LA SAL DE VICENT

Sé que hi ha molta gent esperant esta recepta. I no és per a menys perquè és una recepta redona.
En esta ocasió parlem dels caragols del meu amic Vicent. No són els típics de 'caragolà', tampoc són a la 'llauna' com els solen fer més al nord, per terres de Lleida. Són tan, però tan diferents i tan bons que este descobriment no me'l podia quedar només per a mi.
Fa uns anys quan canviarem de casa buscant una mica de pau per a criar els nostres 'pollets' trobarem a l'Horta Nord, a Foios, el nostre lloc al món i els caragols del bar de l'Estació. Uns caragols que també hem pogut disfrutar a Casa Tamarit a Albalat dels Sorells i que ens encisen als quatre.
Després, trobarem a Vicent, a Amparo i a Pau, i ells posaren al nostre caminet -entre d'altres coses bones- estos caragols cassolans que ens tenen xuplant els dits i les closques cada vegada que ens els fan.
De fet, Vicent va aparèixer amb una bona cassola de caragols -amb llaçada inclosa- pel meu aniversari i us assegure que va ser un dels regals més celebrats del sopar.
FOTO: XELO MIR
Ara he aprés a fer-los -i crec que no m'han eixit malament tot i no arribar al nivell del mestre- i vos pose ací la recepta perquè us animeu.

És fàcil comprar els caragols a la verduleria, només has d'encomanar-los uns dies abans. Per esta recepta es fan servir els caragols 'moros'.

Tampoc és tan costós netejar-los i enganyar-los. Només cal planificar el plat amb uns dies d'antelació. Així que ací va el meu manual per tal d'enganyar i 'dutxar' caragols per poder disfrutar-los.
FOTO: XELO MIR
 
INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:
1 Quilo de caragols moros
2 cabeces d'alls
3 pebreres -cayena-
1/2 litre d'oli d'oliva extraverge
10 grams de sal

ANEM PER FEINA:
Aboqueu els caragols en un bol i comenceu a rentar-los amb aigua.

Quan els heu rentat varies vegades -per favor, ben netets, que això que diuen que el que no mata, engreixa, no és de persones polidetes i aseades- els poseu en un caldero ple d'aigua al sol.

Ací els gasteròpodes en qüestió intentaran eixir però com que estaran coberts amb paper film o una tapadora de vidre, no podran, cauran a l'aigua i s'ofegaran.

A este procés se li diu: enganyar els caragols. Encara que a mi se m'acudeixen alguns noms més fortets.

Ja els teniu ben enganyadets i amb les molles fora, doncs bé, torneu-los a rentar les babes.

Ara us heu d'entretindre una miqueta pelant dos cabeces senceres d'alls. Sí! No m'he tornat xiribía! Són molts alls, però us caldran.
En un caldero, aboqueu el mig litre d'oli i quan estiga calent l'oli,  poseu dins els caragols, les pebreres i els alls. Deixeu-los que vagen agafant temperatura i remeneu, remeneu i remeneu... voreu com ix una mena de bromera: anem bé.

Quan ix la bromera aboqueu la sal als caragols.
FOTO: XELO MIR

Allà els heu de tindre confitant fins que la bromera no surta, i veieu que els alls ja són un confit que s'ha enganxat a les closques, la barreja d'oli, all, pebrera i sal enganxada els fa brillar una mica i així tan guapos se'ls podeu menjar.
FOTO: XELO MIR

Prepareu-vos amb un bon vinet o un barral de cervesa fresqueta perquè acabareu amb els llavis més grossos que els Platters quan cantaven allò del 'Only you'.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada