Pàgines

dijous, 30 de setembre del 2010

De temporada

La tardor ha arribat i totes les fruites i verdures de temporada se'ns comencen a oferir, ens ajuden a canviar els hàbits i a acoblar-nos al nou oratge que enguany se'ns instal.la a poc a poc.
A les cases són habituals els regals dels amics: bolets, carabasses, magranes, pomes... d'ací no res, ens arribaran castanyes i codonys.
I amb totes estes meravelles, a casa nostra disfrutem d'allò més.
Hui vos vull parlar d'un regal que m'han fet: una bosseta d'okra.
L'okra naix d'esta flor tan bonica que veieu a la foto.
Fotógrafa: Xelo Mir
Els seus fruits creixen quan cau la flor i ho fan de manera ben ràpida, segons ens contava el bon amic que ens l'ha proporcionada.
Un dels llauradors que la treballa, ens va contar que al matí quan van a collir-la quasi poden sentir quan cau la flor i comença a créixer el fruit.
Jo havia tastat l'okra a alguns restaurants paquistanesos i, fins i tot, l'he comprada en una verduleria paquistanesa que hi ha al Carrer Manuel Candela, però a mi em quedava amarga, fins al punt de no fer agradable el plat, a més, no estava gelatinosa quan la cuinava, així que pense que l'okra d'esta verduleria no és de la mateixa varietat.
Toni Montoliu, llaurador, cuiner i veí m'ha descobert la seua varietat d'okra. Ell és el pioner a València del cultiu de l'okra, fa vint-i-cinc anys que la treballa, en alguna época va vendre a algun centre comercial però ara, la seua producció d'okra és per a consum propi... i per a que tots la tasteu al seu restaurant, aixó sí l'heu d'avisar primer que voleu tastar-la.

Toni Montoliu collint l'okra a la seua horta a Meliana
Fotógrafa: Xelo Mir
Toni ens ha posat sobre la pista d'esta verdura de la família de les malves i en aixó de 'criar malves' -en el bon sentit de l'expressió- és tot un expert.
Hem descobert que l'okra té propietats medicinals i que, si la prenem en infusió, ens pot alleugerir el mal de gola, i cuinada a qualsevol plat ens pot ajudar amb les dolències gàstriques.
L'okra si la mengeu crua està dolça i se t'ompli la boca d'una gelatina particular.
Ja vos contaré més cosetes de l'okra... però com que tots no la teniu a l'abast, hui vos posaré una recepta de crema de carabassa.
La carabassa és una de les protagonistes de la tardor... i si no, que els ho diguen als americans amb el Halloween!
Aprofitem nosaltres també la nostra riquesa cucurbitàcea en esta época i ataquem a una cremeta amb cullera i ganes!

4 comentaris:

  1. Jo vull tastar l'okra! a vore quan em convides a dinar i la prove.

    Bessets!

    ResponElimina
  2. Tinc una bosseta a la nevera... i caducarà en un tres i no res... així que o vens a dinar un dia la setmana vinent o la portem al pont a Tarragona i la cuinem allà... o anem un dia al restaurant de Montoliu i que ens prepare una paelleta d'ànec, caragols i okra.
    Tu tries!

    ResponElimina
  3. Soc Xavi i volia donarte les gràcies per les tartes que ens vares fer per a l'aniversari de Xavi i Carla. Estaben molt bones, besets de Carmen, Carla i Xavi!!

    ResponElimina
  4. Les gràcies vos les he de donar jo a vosaltres pel que he disfrutat fent estos pastissos.
    De tota manera, el millor d'un pastís és la companyia amb qui te'l menges... així que a vore quan trobem l'ocasió de tornar a menjar-nos un juntets.
    Besets als 3 dels 4.

    ResponElimina