Pàgines

dimarts, 25 de gener del 2011

Pa acabat de fer

Sou molts els que m'heu demanat pel pa. Jo en prepare a casa cada setmana i el congele. Durant tota la setmana anem traient del congelador els 'pepitos', els posem al forn cinc minuts i així la cuina sempre fa olor a pa acabat de fer.
FOTÒGRAFA: XELO MIR
Faig servir una recepta del Xavier Barriga (PAN. Hecho en casa y con el sabor de siempre. Ed. Grijalbo. Barcelona, 2010) i me la vaig adaptant canviant-li farines o mesures, segons el gust i la inspiració.
Pel matí abans d'anar a escola els pose un moment al forn i les meues xiques s'emporten uns entrepans calentets i cruixents. Vos pose ací la recepta per si us animeu. Apa! Ànim!

INGREDIENTS
500 grams de farina panificable -farina de força, d'espelta, de segó... segons tingueu el dia-
10 grams de sal
300 ml d'aigua
5 grams de rent fresc -al vostre forn o a Mercadona hi ha-.

MANS EN FARINA
Per als qui teniu thermomix, fer pa és tan senzill que si no ho feu és per mandrosos.
Aboqueu l'aigua, la farina i la sal. Programeu 8 minuts velocitat Espiga, als darrers dos minuts afegiu el rent desfet pel bocal.
Traieu la massa, formeu una bola i la poseu en un bol de plàstic amb una mica de farina. La tapeu amb un drap de cuina humit durant 30 minuts.
Per als que no teniu thermomix, feu un volcà amb la farina i la sal damunt del banc i aneu abocant l'aigua a poc a poc mentre pasteu... és un bon exercici per estirar braços i tampoc costa tant. Deixeu un ditet d'aigua per desfer el rent i l'aboqueu al final.
Com en el procés amb la thermomix, formeu la bola i la poseu en un bol de plàstic amb una mica de farina. També la tapeu amb un drap de cuina humit durant 30 minuts.
Passat este temps talleu la massa en les porcions que més us convinga, jo en faig de dos tamanys.Talle porcions de 60 grams per als entrepans de la rateta de la casa i de 80 grams per a la meua princesa gran.
Deixeu reposar les porcions sobre la safata del forn enfarinada i tapades amb el drap de cuina humit durant 15 minuts més.
Ara podreu treballar la massa per donar-li forma. Jo els faig esta forma que a l'Horta li diem 'pepitos', vaja, entrepanets menuts.
FOTÒGRAFA: XELO MIR
Deixe els pepitos sobre la safata del forn enfarinada i tapats amb una tela humida durant una hora i mitja.
Mentre pose el forn a calfar a 230º i pose un bol ple d'aigua baix, d'esta manera genere vapor per a que al coure el pa quede cruixent.
Quan el pa ha doblat el volum -és a dir ho ha d'haver fet en eixos 90 minuts, si no és que fa molt de fred a la vostra cuina-, faig uns tallets sobre les barretes amb unes tisores i li tire pel damunt una mica de farina amb un colador finet.
FOTÒGRAFA: XELO MIR
Pose el pa al forn rapidament i baixe la temperatura a 200º. El tinc dins uns 15 minuts aproximadament, segons el tamany dels pepitos el color ens anirà avisant. De tant en tant, obric el forn i li tire unes 'flitades' d'aigua amb una botelleta de plàstic amb atomitzador -meravelles del 'Tot a 1€'-.
Amb esta mida, faig dos fornades (14 panets, 7 de cada mida). I si quan ix el pa del forn, tinc la sort que no hi hagen lladres a la cuina, en uns minutets quan ja no estan tan calents els obric i puc congelar-los per a tindre les provisions setmanals... tot i que si tenim lladres amb les mans llargues per la cuina, probablement no arribe el pa ni al sopar!

4 comentaris:

  1. Aquest llibre el tinc a la llista dels que vull comprar. Me'l recomanes, oi?
    Nosaltres també ens agrada experimentar amb el pa fet a casa.

    ResponElimina
  2. I tant, Albota! I tant! El llibre de Xavier Barriga a mi m'encanta, m'ha obert moltes possibilitats a l'hora de fer pa a casa. Segur que el disfrutes. Jo ja l'he regalat en alguna ocasió i la gent em confirma que està molt be.
    Gràcies per continuar apropant-te al caliu de Sucadetes.

    ResponElimina
  3. Que pan más rico y esponjoso. besitos y buen finde

    ResponElimina
  4. Hola Xelo, fa uns mesos vaig fer aquestos pepitos seguint més o menys la teua recepta. Hui, l'he publicada al meu blog. Ens han agradat molt. Gràcies i b7s. Per cert, no sé si el coneixes, però he sigut companya de Pep Carceller, profe de valencià; si el coneixes i el vols saludar de la meua part...
    http://thermofan.blogspot.com.es/2012/10/pepitos-de-lhorta-tmx-t.html

    ResponElimina